lunes, 14 de junio de 2010

La Història de la Xina

La Xina és la civilització viva més antiga del món la capital de la qual és Pequín.
El país abarca una amplia regió geogràfica amb costums i tradicions que canvien d'unes províncies a altres. Té una extensió de 9572900 km2. És un estat d'Àsia oriental que limita al nord amb Rússia. Mongòlia, Corea del Nord, kazakhistan i kiriguistan a l'oest trobem Todjikistan i Pekistan; al sud hi ha l'índia, Nepal, Laos i VIetnam; a l'est trobem l'Oceà Pacífic.

La història de la Xina té orígens a la Conca del Riu Groc, on van sorgir les primeres dinasties primitives:
La primera dinastia es la Xia(1994-1766 a.C). La seva successora fou la Shang(1766-1027 a.C), que està bastant millorada respecte la documentació i les restes arqueológiques descobertes.
La dinastia Zhou (1027-256 a.C), era un estat bastant desarrollat, hi havien funcionaris treballant pel govern i els debats polítics era del que es parlava més. La població Xinesa començava a assolir dimensions importants.
Després d'aquesta dinastia va arribar una etapa d'inestailitat i inseguretat política.
La dinastia Qin (221-206 a.C), potser la més coneguda és caracteritza per l'acabament de la construcció de la Gran Muralla Xina.
La dinastia Han (206 a.C. - 9 d.C.), va ser una època de guerres.
La dinastia Xin (9-23 d.C), va ser un príode de desordre. Els Han orientals(25-220).
Va començar la desmembració de la dianstia Han quan les grans famílies aprofitaven la debilitat del govern imperial per establir els seus propis exércits privats.
Durant els segles IV i V d.C van haver diverses invasions per part de les dinasties no xineses.
El restabliment de l'Imperi, Xina fou reunificada sota el control de la dinastia Sui.
Des del segles VII al XVII, va ser un període en el qual hi van haver tres dinasties diferents i va ser una época de decadència pel budisme.

La dinastia Qing (1644-1912), tenia una política centralitzada. Durant la primera Guerra Mundial del 1914 al 1918 Japó buscava obtenir una posició capdavantera envers Xina. Durant la segona Guerra Mundial del 1938 al 1945, Japó i Xina van començar una guerra a gran escala.
Aproximadament el 1950 la primera acció dels comunistes fou la reconstrucció de l'economia que es va veure afectada per les anteriors dècades de guerres contínues.
Xina era una república socialista governada pel Partit Comunista el dirigent del qual era Mao Zedong(el seu successor va ser Hua Guofeng).

Actualment Hu Jintao és el preisdent de la República Popular de la Xina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario